Gombás, uborkás tokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Farsang, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
10 levél zellerzöld ? ? ? ? ? ?
2 db kovászos uborka 12 0.7 0.2 1.9 0 0
20 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
60 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kis kockára darabolt bacont az olajon átsütjük, majd megpirítjuk rajta a félfőre vágott hagymát, hozzáadjuk a ceruzányi csíkokra metélt húst és aranybarnára sütjük. Közben megborsozzuk és rászórjuk az apróra szelt fokhagymát. Kevés vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor beledobjuk a feldarabolt gombát és készre főzzük. A végére süssük zsírjára. Keverjük bele a felaprított zeller- és petrezselyemzöldet, a félkarikára vágott uborkát, majd, felöntve a tejszínnel, összeforraljuk.
Főtt szélesmetélttel vagy párolt rizzsel tálaljuk.