Citrom sóban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Fűszerkeverékek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Savanyú, Sós, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander (mag) 0 ? ? ? ? ?
2 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Lehetőleg, kezeletlen héjú citromokat válasszunk, ha nem megy, sikáljuk le, alaposan, a citromokat mosogatószerrel és kefével. Áztassuk a citromokat forró vízbe, három-négy órát vagy tegyük a mikróba 2-3 percig, alacsony fokozatra, így több levet nyerhetünk belőlük. A fűszerek opcionálisak, variálhatjuk őket, de ha nem használjuk, az sem baj. Vágjuk be a citromokat, hosszában négy-hat gerezdre, de ne vágjuk teljesen szét, majd szórjunk a közepükbe, teáskanálnyi, durva, tengeri sót. Tegyünk egy üvegbe vékony sóréteget és rakjuk rá az összenyomott citromokat. Szórjuk közé, az általunk választott, fűszereket. Három napig nyomkodjuk le, hogy lehetőleg, ellepje a citromokat a lé, majd töltsük fel, frissen facsart citromlével. Legalább ujjnyival lepje el a citromokat. Az üveget lezárva, naponta megrázogatva, hagyjuk pihenni, egy hetet. Végül érleljük három hónapig. Felhasználáskor, kanállal vájjuk ki a citrom belsejét és a héját vékony csíkokra vágva keverjük az ételbe. Ez lehet salátaöntet, leves, tagine, mártás. A marokkói konyha nélkülözhetetlen fűszere.