Hagymás harcsafilé, zöld burgonyapürével (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Böjt, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Hagymás harcsafilé
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
80 dkg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöld burgonyapüré
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
30 dkg brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
40 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hagymás harcsafilé
A halfilét szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük és félretesszük, amíg a hagyma elkészül. A vaj-olaj keveréken enyhén megbarnítjuk a mézet, majd rádobjuk a félfőre vágott lilahagymát. Megsózzuk és megfonnyasztjuk. Rászórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, majd felöntjük a borral. Öt percig fedő alatt pároljuk, utána a fedőt levéve, nagy lángon, a lé jó részét elforraljuk. A halszeleteket leitatjuk és meghintjük fátyolnyi liszttel. Kevés olajban, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A tálon a hagymás ragut a halszeletekre öntjük és a pürével körítjük.

Zöld burgonyapüré
A burgonyát kockára vágjuk, a brokkolit rózsákra szedjük és a szárait levágjuk. A burgonyát sós vízben főzni kezdjük, majd forrástól számított, tíz perc múlva, a brokkoliszárakat hozzáadjuk. Öt perc múlva a rózsákat is beletesszük a vízbe. Ha minden puhára főtt, áttörjük és a vajat, a szerecsendiót hozzáadva a tejszínnel felöntve habosra keverjük.
Egy-egy szép brokkolirózsát tegyünk el díszítésnek.