Kvász házilag (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: Partizán A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Alkoholos italok Cimkék: Italok, Meleg nyári napokra, Buli, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Hideg, Alkoholos, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
A kvász készítéshez valódi, kovásszal készült rozskenyeret használjunk. Az igazi rozskenyér ismérve, hogy a tésztája nehezebb, szívósabb, mint a fehér kenyéré és a benne látható lyukak is jóval kisebbek. Szeleteljük fel a kenyeret, majd langyos sütőben szárítsuk ki, de ne pirítsuk meg. Tördeljük darabokra, majd szórjuk egy ötliteres üvegbe. A cukrot kevés víz hozzáadásával hagyjuk sötétbarnára pirulni, majd öntsük fel liternyi vízzel és hagyjuk feloldódni. Ez inkább azért szükséges, mert szebb színe lesz a kvásznak. Ha a víz langyosra hűlt, keverjük el benne a mézet és az élesztőt, majd öntsük a kenyérre. Töltsük fel az üveget vízzel, de ne színültig. Zárjuk le csavaros tetővel, majd jól rázzuk össze a tartalmát. Vegyük le a tetőt és tányérkával letakarva, langyos helyen hagyjuk forrni két napig. Tegyünk alá tálcát, hogyha kifut, ne áztasson el semmit. Kiforrás után, ez az idő, függ a hőmérséklettől is, textílián átszűrve, töltsük zárható üvegekbe. Hűtőben egy hétig eláll. Kedvünk szerint tehetünk bele mazsolát, menta vagy ribizli levelet is. Enyhén alkoholos, kissé szénsavas ital, az íze, távolról a sörre emlékeztet. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||