Baconos-zsályás pulykafonat (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Adventi receptverseny, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Húsételek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 teáskanál zsálya 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulykamellet úgy szeleteljük fel, hogy mindegyik szeletből, három, minél hosszabb, ujjnyi vastag rudat tudjunk vágni, de az egyik végét ne vágjuk át teljesen. A húst sózzuk, borsozzuk meg és hintsük rá a zsályát, ha friss levelet használunk terítsük rá. Minden rúdra fektessünk egy-egy baconszeletet és fonjuk össze a húst a szokásos hármasfonással, majd a szabad véget tűzzük meg. A felhevített olaj-vaj keveréken, süssük elő, a szeleteket, majd tegyük tepsibe. Forraljuk fel a bort a sütőzsiradékkal, majd öntsük a húsra. Fedjük le szorosan alufóliával és tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva, a fóliát vegyük le, a hőt emeljük 180 fokra. A mellet, a szaftjával locsolgatva, süssük pirosra.
Párolt rizzsel és zöldséggel tálaljuk.