Paradicsomos-boros szarvasrolád (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Karácsony, Göngyölt, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
1/2 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
4 dl sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
60 dkg szarvascomb 123 20.7 3.9 0.6 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szarvascombot felszeleteljük és vékonyra verjük. Sóval meghintjük. Két tojást keményre főzünk, majd felkockázunk. Elkeverjük a ledarált baconnal, a tejben beáztatott és jól kicsavart zsemlével, egy fej, kevés olajon megpárolt hagymával, az elkapart májjal, a kakukkfűvel, a nyers tojással, majd sóval borssal ízesítjük. Ezt a masszát a hússzeletek egyik szélére rakjuk, majd a két oldalát behajtva feltekerjük és konyhai zsineggel átkötjük. A másik hagymát félfőre vágjuk és megpirítjuk a maradék olajban. Körbesütjük rajta a roládokat, ha szépen megpirultak felöntjük a borral, mellédobjuk a zellert, a borókabogyót, a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Félpuhára pároljuk, felöntjük a paradicsomlével és készre főzzük. Ha túl savanyúnak érezzük a mártást, kevés cukorral igazítsunk az ízén.
A roládokról bontsuk le a zsineget és ferdén felszeletelve tálaljuk.
Burgonyafánkkal tálaljuk.