Húsvéti sonkáslepény (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Előételek, Tészták, Reggeli, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Kártyaparti , Húsvét, Töltött, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

Húsvéti sonkáslepény
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sós omlóstészta (alaprecept)
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
12,5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsvéti sonkáslepény
Jó recept húsvéti maradékok felhasználására.
A tésztát elkészítjük és akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele, egy, kerek lepényformát. Sütés előtt tegyük vissza a hűtőbe 10 percre. Szurkáljuk meg az alját villával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük ki és vegyük vissza a sütő hőfokát 175 fokra. Amíg a tészta készül, állítsuk össze a tölteléket. Az újhagymát, zöldjével együtt, karikázzuk fel. Két tojást főzzünk keményre. A sonkát vágjuk kis darabokra. A sonka zsíros részén vagy olajon pároljuk meg a hagymát. A tejfölbe keverjük bele a másik két tojást, a finomra vágott rozmaringlevélkéket, a sót és a borsot. Az elősütött tésztába szórjuk bele a sonkadarabokat és a karikára szelt keménytojásokat, majd öntsük rá a tejfölös masszát. Fél óra alatt süssük készre. A formában kicsit pihentetve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
Adhatjuk melegen, de hidegen is finom. Adjunk hozzá tormamártást vagy paprikát, retket és paradicsomot.

Sós omlóstészta (alaprecept)
A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra.