Húsvéti sonkáslepény (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Előételek, Tészták, Reggeli, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Kártyaparti , Húsvét, Töltött, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny Hozzávalók 4 személyre: Húsvéti sonkáslepény
Sós omlóstészta (alaprecept)
Húsvéti sonkáslepény Jó recept húsvéti maradékok felhasználására. A tésztát elkészítjük és akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele, egy, kerek lepényformát. Sütés előtt tegyük vissza a hűtőbe 10 percre. Szurkáljuk meg az alját villával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük ki és vegyük vissza a sütő hőfokát 175 fokra. Amíg a tészta készül, állítsuk össze a tölteléket. Az újhagymát, zöldjével együtt, karikázzuk fel. Két tojást főzzünk keményre. A sonkát vágjuk kis darabokra. A sonka zsíros részén vagy olajon pároljuk meg a hagymát. A tejfölbe keverjük bele a másik két tojást, a finomra vágott rozmaringlevélkéket, a sót és a borsot. Az elősütött tésztába szórjuk bele a sonkadarabokat és a karikára szelt keménytojásokat, majd öntsük rá a tejfölös masszát. Fél óra alatt süssük készre. A formában kicsit pihentetve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk. Adhatjuk melegen, de hidegen is finom. Adjunk hozzá tormamártást vagy paprikát, retket és paradicsomot. Sós omlóstészta (alaprecept) A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||