Omlós tepertős pogácsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Kártyaparti , Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szabadban, Húsvét, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Farsang, Szilveszter, Karácsony, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Tésztafélék, Húsfélék, Zöldség, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
4 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
25 dkg tepertő 335 13.7 30.8 0.3 0 90
15 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tejfölt az élesztővel, az egész tojással és a borssal eldolgozzuk. 10 perc pihentetés után, hozzáadjuk a lisztet, a darált tepertőt, a zsírt. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A pogácsák tetejét a felvert tojássárgájával megkenve 15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Bő tíz perc alatt aranybarnára sütjük.