Sonkás zöldborsóragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Koleszban főztük, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kis kockára vágott bacont zsírjára sütjük, majd a pörcöt kivéve, a zsírban megpirítjuk, a finomra metélt hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát és a zöldborsót. Megfűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a kakukkfűvel. Kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk. Végül visszatesszük a pörcöt és a tejföllel felöntve összeforraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet.
Főtt tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.