Zsályás-baconos burgonya sajtmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Hirtelen sült, Főtt, Kemence, Olajsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
30 dkg anikó sajt 318 8.5 7 54.9 0 29
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor zsálya 0 0 0 0 0 0
20 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát, lehetőleg egyforma, kis tojásnyi darabokat választva, sóval, babérlevéllel ízesített vízben, félpuhára főzzük. A baconszeleteket, akkorára vágjuk, hogy egy-egy burgonyát körbe tekerhessünk. A baconra zsályalevelet terítünk és a burgonyát beletekerjük, majd fogvájóval megtűzzük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon pirosra sütjük. A sütés közben, az olajon, megpároljuk a finomra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd a borsot és a sót belekeverve, összeforraljuk, a reszelt sajttal és a joghurttal. Végül belekeverjük a borral elkevert lisztet. A kellő sűrűségig forraljuk. A lecsepegtetett burgonyát tálra tesszük, majd a mártást külön csészében, mellé tálaljuk.
Pompás nyári előétel vagy különleges köret.