Füstölt liba (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 4400 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Márton nap, Göngyölt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db liba 380 16 35 0.2 0 84
3 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 szem bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
6 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
4 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 dl fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A libát gondosan megtisztítjuk, a nyakát és a szárnyvégeket levágjuk. A mellére fektetve, felvágjuk a hátát. Óvatosan kicsontozzuk, de lehetőleg a bőrt ne sértsük meg. A fűszereket porrá törjük, hozzájuk keverjük a zúzott fokhagymát és az ecetet. A masszát a liba húsos felére kenjük, majd rászórjuk a kockára vágott hagymát. Lazán feltekerjük a húslapot és műanyag vagy fakádba téve a tekercset, naponta átforgatva, két hétig hagyjuk pácolódni. Kivéve a pácból, lecsöpögtetjük, vízzel leöblítjük és hagyjuk megszikkadni. Szorosan feltekerjük, majd sonkaszerűen körbekötözzük. Zsírpapírba tekerve, ismét körbekötözzük. Hideg füstön tartjuk két-három napig. Hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk. Bármilyen füstölt húshoz hasonlóan használható.