Halva (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Édes, Hideg, Gabonafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
1 evőkanál fenyőmag ? ? ? ? ? ?
15 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
15 adag vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített vajban, kevergetve aranybarnára pirítjuk a darát. A darált fenyőmagot és mandulát hozzáadva, összeforgatjuk, majd megfűszerezzük. Ráöntjük a cukrot, majd 4 deci vizet és összepároljuk. 20 percig, kikapcsolt láng felett, pihentessük, majd vízzel kiöblített formákba nyomkodva, másnapig pihentessük.
A formákból kiborítva, tetszőleges díszítéssel tálaljuk.