Magyaros krumplifőzelék (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra metélt szalonnát zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és a zsiradékon megpirítjuk a kis kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, a finomra vágott fűszereket és fél deci vízzel felöntve összeforraljuk. Végül beledobjuk, az ízlés szerint, felvágott burgonyát és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Végül behabarjuk a liszttel, a finomra vágott petrezselyemmel és a pirospaprikával elkevert tejföllel. Sült hússal, virslivel vagy kolbásszal tálaljuk.