Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gizi néni A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve
Marinara mártás
Palacsinta alaptészta
Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve A felhevített vajba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, majd forgassuk bele a spenótot és keverjük át néhányszor, amíg összeesik. Közben sózzuk, borsozzuk meg. Ha langyosra hűlt keverjük bele a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást és a mozzarella felét durvára reszelve. Kenjünk a mártásból vastagon egy tűzálló tálba, a palacsintákat töltsük be a parajos töltelékkel és borítékszerűen összehajtva, rakosgassuk a tálba. Végül öntsük le a többi szósszal és borítsuk be a tetejét a vékonyra szelt mozzarellável. 180 fokos sütőben süssük fél órát, vagy amíg a nozzarella meg nem olvad. Előétel vagy könnyű nyári főétel lehet. Marinara mártás A fekhevített olajon pároljuk meg, az apróra vágott hagymát, zellert és répát, ha megpuhultak keverjük bele a zúzott fokhagymát és a fűszereket, forrósítsuk fel és öntsük hozzá a kézzel elmorzsolt paradicsomkonzervet. Kis lángon háromnegyed órát rotyogtassuk. Dobjuk ki a babérleveleket és a fűszerszárakat. Törjük át botmixerrel, végül, ha szügséges sóval és balzsamecettel ízesítsük. Ez a recept az olasz tésztaszószok legalapvetőbbike. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||