Narancsos chiliszósz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Mártások, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Keserű, Csípős, Hideg, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl fehérborecet ? ? ? ? ? ?
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
12 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A narancsok sárga héját vékonyan levágjuk, majd a fehér részt eltávolítjuk a gyümölcsről és apróra vágjuk a gerezdeket. Két deci vízzel felöntve puhára főzzük, ha szükséges kevés forró vizet adhatunk hozzá. Hagyjuk langyosra hűlni. A chili zöld részét levágjuk és a megtisztított fokhagymával együtt turmixba dobjuk, a narancsfőzettel felöntjük és összezúzzuk. Ne legyen egészen apró. Ismét felfőzzük, cukorral, sóval és a végén a borcettel ízesítsük. Üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Szárazabb grillhúsok vagy natúrszelet mellé kínáljuk.