Barackos-túrós kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Timmy
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Reggeli, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Barackos-túrós kalács
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 evőkanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál rum aroma 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A túrós töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Barackos-túrós kalács
A tejben, kevés cukorral és liszttel felfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalót tésztát dagasztjuk. Bő óra alatt, duplájára, kelni hagyjuk, majd vékonyra nyújtjuk. A tölteléket rákenjük, a széleket szabadon hagyjuk, majd a két oldalát behajtjuk és feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Felvert tojással lekenjük és mandulalapocskákkal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, végezzünk tűpróbát.
Langyosan szeletelve tálaljuk.


A túrós töltelékhez
A túrót villával áttörjük és a tojások sárgájával, a citrom és a narancs lereszelt héjával, majd a kicsavart levével, a az apróra vágott barackkal és a darával elkeverjük. Végül a sóval és cukorral felvert tojásfehérjével lazítjuk.