Dúsított tarhonyáskrumpli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Anna
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Sörözés, borozás, Főétel, Húsételek, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
20 dkg füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
15 dkg tarhonya 392 15 3.4 72.9 3.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kis kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük. A zsiradékon a finomra metélt hagymát és a tarhonyát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a tetszőlegesen felvagdalt krumplit, a felszeletelt paprikát, a paradicsomot, megfűszerezzük, visszatesszük a pörcöt és felöntjük, annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Rázogatva főzzük, majd a végén, nem a láng fölött, letakarva, negyed órát hagyjuk pihenni.
A sonka zsíros részét kisütjük, majd a sonka húsos részét és a felkarikázott kolbász átsütjük rajta.
A tarhonyás burgonyát tálakba tesszük és a sonkás-kolbászos keverékkel megszórva tálaljuk.
Kovászos uborkát vagy vegyes vágottat kínáljunk hozzá.
Tökéletes bográcsétel, bár nyárra kicsit nehéz.