Hal csípős paradicsomszószban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Főétel, Böjt, Párolt, Hideg, Meleg, Húsfélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
5 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint erőspaprika-krém ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halat szeletekre vágom. Jól megsózom, fél citrom levével meglocsolom és fél óráig hagyom állni. Közben egy nagy serpenyőben a finomra vágott vöröshagymát, a felforrósított olajon megfuttatom, majd a paradicsompürét és a megtisztított, zúzott fokhagymát is beletéve egy percig pirítom. Ezután másfél deci vízzel felöntöm és fedő alatt, gyakori kevergetés közben sűrű masszává főzöm. A halszeleteket beleteszem a fűszeres masszába, majd meghintem köménymaggal és fedő alatt, kis lángon, a serpenyő gyakori rázogatásával puhára párolom.
Ajánlott körete párolt rizs.
Hidegen, pirítóssal kitűnő előétel.