Dorozsmai molnárponty (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Rakott, Csőben sült, Hirtelen sült, Főtt, Diszkosz, Sós, Meleg, Halak, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
15 dkg lecsókonzerv 25 1.3 0.3 4.2 1.9 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
50 dkg csusza tészta 392 15 3.4 72.9 3.2 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halszeleteket besózzuk, egy órát állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vagdalt hagymát, a vékonyra felszeletelt gombát rádobva félpuhára pároljuk, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a lecsót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 3 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben, 175 fokon pirosra sütjük.
Előre elkészíthető, csak sütni kell frissen.