Almás pite (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
2 kg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 csapott mokkáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
evőkanál dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az almát héjastul lereszeljük. Ízlés szerin cukorral és fahéjjal elkeverve, állni hagyjuk. A lisztet, a margarint, a cukrot, a tejfölt, a sütőport, a sót, a két tojássárgát, a citromhéjat, a sót és az élesztőt összegyúrjuk, majd két részre osztjuk szét. A tészta félét kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Megszórjuk a darált dió és zsemlemorzsa keverékével a tésztalapot, majd rárakjuk a kicsavart almát és ráborítjuk a tészta másik felét. A széleket kicsit lenyomkodjuk és megkenjük a maradék tojássárgával, majd villával megszurkáljuk a tészta tetejét. Előmelegített, 175 fokos sütőben, fél órát sütjük.
Kihűlés után szebben szeletelhetjük.
Tálalhatjuk langyosan, vaníliafagylalttal is.