Töltött, rántott zeller (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Rakott, Sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
25 dkg gouda sajt 98 2.8 1.6 18 0 4
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Nagy, de nem fás fejeket válasszunk a zellerből. Tisztítás után vágjuk fél centis karikákra, majd főzzük pár percig a citromlével, a cukorral és a sóval ízesített forrásban lévő vízben. A megmaradó lé nagyszerű levesalap. Csepegtessük le és hagyjuk hűlni a zellerszeleteket.
A sajtot is szeleteljük fel és két szelet zeller közé téve a szokásos módon panírozzuk be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Majd felforrósított vajban süssük aranysárgára.
Forrón tálaljuk, petrezselymes rizzsel vagy köret nélkül valamilyen sajtos, esetleg paradicsomos mártogatóssal.