Eszterházy rostélyos (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Herceg Feri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Párolt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
80 dkg rostélyos 244 20 18 0.6 0 83
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 db kapribogyó 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rostélyos- vagy felsál-szeleteket megveregetjük, s miután megsóztuk, hirtelen kisütjük. Egy lábasban egy kis zsíron pirított zöldséges és hagymás lében, melybe fél citrom héját is belevágtuk, félpuhára pároljuk a rostélyosokat. A levét aztán leszűrjük, átpasszírozzuk. Egy evőkanálnyi lisztből rántást készítünk, amire a levet ráöntjük, s a külön elkészített, finom metéltre vágott zöldséget és a rostélyosokat beletesszük, s néhány szem kapribogyóval és 2-3 deci tejföllel puhára pároljuk. Citrommal ízesítjük.