Száraz sonkapác (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Pácok 
Cimkék: Pácok

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi salétromsó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fenyőmag ? ? ? ? ? ?
1/2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pácolni szánt sonkát mérjük le, mert az anyagszükséglet egy kg pácolandó sonkára vonatkozik. A még meleg combot dörzsöljük be sóval. Bő két óra múlva a többi alapanyagot durvára törjük, jól elkeverjük és ezzel is bedörzsöljük a sonkát. Szorosan egymás mellé fektetve fakádba vagy tálba helyezzük a sonkákat. Naponta megforgatva, az alatta gyűlt páclével gondosan meglocsolva négy hétig pácoljuk. Megtörölgetve, egy napig szellős helyen szikkadni hagyjuk, majd felfüstöljük.