Birsalmás bableves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Húsfélék, Hüvelyesek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
20 dkg füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
25 dkg birsalma 49 0.6 0.9 9.1 6.4 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot és a füstölt húst előző este külön-külön beáztatjuk.
A babot és a kockára vágott húst borssal és óvatosan sóval ízesített vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a meghámozott és vékony szeletekre vágott birset, beledobjuk a szegfűszeget is. Ha minden megpuhult a citromlével savanyítjuk, a tejfölben és némi lében elkevert liszttel behabarjuk.
Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.