Sonkás, zsályás sertéskaraj (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Alufólia, Meleg, Húsfélék, Hidegkonyhai készítmények, Szilveszter

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor zsálya 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
10 dkg gépsonka 157 22.6 7.1 0.4 0 70
80 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajban a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zsályát és a borsot jól elkeverjük. A sonkát ujjnyi hasábokra vágjuk. Bekenjük a fűszeres olajjal és a baconba tekerjük, majd rakjuk fél órára a mélyhűtőbe. A lehártyázott karajt hosszában vékony pengéjű késsel felszúrjuk és dugjuk bele a bebugyolált sonkadarabokat. Kenjük meg kívülről a maradék olajjal és szorosan két réteg alufóliába tekerve tegyük hűtőbe egy éjszakára. Másnap fóliástól tegyük tepsibe és öntsünk alá ujjnyi vizet, 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd a hőfokot 160 fokra csökkentve, még 40 percet. Vágjuk fel a fóliát, vigyázzunk a felcsapó gőzre és 200 fokon süssünk piros kérget a húsra. Vigyázzunk a sózásra, mert a bacon és a sonka is sós.
Párolt zöldséget vagy hercegnőburgonyát és zöldsalátát kínáljunk mellé. Hidegen, vékonyra szeletelve, franciasaláta talapzaton a büféasztal éke lehet.