Citromtorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétvégi ebéd, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Tejtermékek, Tojás, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

Citromtorta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg kristálycukor 400 0 0 99.9 0 0
késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
igény szerint tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A citromos töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Citromtorta
Elkeverjük a vajat, a cukrot, és a sót. Hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. Összedolgozzuk, amíg morzsás lesz. Tejet adunk hozzá, és gombóccá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük, majd 15 percig 180 fokos sütőben elősütjük. A tésztát tortaformában 1 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt beleöntjük a tölteléket, és 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. Nem baj, ha a közepe lágyabb marad.

A citromos töltelékhez
A töltelékhez összekeverjük a tojásokat és a cukrot, hozzáadjuk a tejszínt és a citromlevet.