Sonkás burgonyarakottas (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Kemence, Alufólia, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
25 dkg gépsonka 157 22.6 7.1 0.4 0 70
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Uborkagyaluval szeleteljük fel a megtisztított burgonyát. A vöröshagymát vágjuk kockára és pirítsuk meg a felhevített olajon, dobjuk hozzá a felcsíkozott gépsonkát, forgassuk át, majd borsozzuk meg és keverjük bele a zúzott fokhagymát. Egy tepsit kenjünk ki a vajjal és alaposan hintsük ki zsemlemorzsával. Rétegezzük bele a burgonyakarikákat és a sonkás keveréket, ízlésünk szerint sózva, borsozva. Végül locsoljuk meg a húsalaplével elkevert tejszínnel. Fóliával lefedve, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük fél órát, majd vegyük le a fóliát és hintsük meg a reszelt sajttal. Toljuk vissza, még negyed órára vagy amíg a sajt aranybarnára nem pirul.
10 perc pihentetés után, kockára vágva, idénysavanyúsággal tálaljuk.