Mazsolás kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Kímélő, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A mazsolát leforrázzuk és negyed órát hagyjuk a vízben. A langyos tejbe kevés cukrot keverünk és az élesztőt felfuttatjuk benne. Összekeverjük a tészta hozzávalót, majd az olvasztott, de csak langyos vajjal hólyagosra dagasztjuk. Egy órát langyos helyen kelesztjük, majd a mazsolát beledolgozzuk. Megfelelő méretű formába tesszük és még fél órát hagyjuk kelni. Tetejét a felvert tojással lekenjük és 175 fokra előmelegített sütőben fél-háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje sütőpapírral takarjuk le.