Olasz savanyú zöldségek (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Házi befőzés, Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Főétel előtt, Főétel mellé, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 liter fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 fej karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
25 dkg zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
25 dkg bébirépa 0 ? ? ? ? ?
25 dkg gyöngyhagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra, a karfiolt szedjük rózsáira. Az ecetet forraljuk fel a fűszerekkel és a zöldségeket, részletekben, főzzük benne tíz percig. Rakjuk gusztusosan üvegekbe, végül öntsük fel az ecettel, úgy, hogy ellepje. a tetejére öntsünk fél centi olajat és zárjuk le az üvegeket. két hét múlva fogyasztható.
Előételnek vagy főtt húsok mellé kínáljuk.
Ezzel a recepttel kísérletezhetünk bátran, nem idegen a magyar ízléstől sem. Használhatunk zöldbabot, apró gombát, uborkát, cukkínit, sőt zöldparadicsomot is.
Még egy tanács, lehetőleg akkora üveget használjunk, ami egyszerre elfogy.