Túrós palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Édességek, Desszert, Uzsonna, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Túrós palacsinta
Palacsinta alaptészta
Túrós palacsinta A mazsolát forrázzuk le és öt percig hagyjuk állni, majd csepegtessük le. A túrót törjük át, majd a tojások sárgájával, a citromhéjjal, a vaníliás és ízlés szerint porcukorral eldolgozzuk, majd habosra keverjük a tejföllel. A túró szárazságától függően a tejföl mennyisége változhat. Krémesen kenhető, könnyű masszát kell kapnunk. Végül forgassuk bele a mazsolát is. Kenjük a palacsintákra, majd feltekerve tálaljuk. Ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||