Savanyított kerekrépa (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 60 perc A recept forrása: Zsú A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Házi befőzés, Reform konyha, Kímélő, Savanyú, Sós, Zöldség, Sütés nélkül, Főzés nélkül Hozzávalók 4 személyre:
Olyan hordóban készítsük, melyhez a rendelkezésünkre áll, egy, a belsejébe férő fafedő. A megtisztított répát szeleteljük vékonyra, majd rakosgassuk a hordóba. Taposni nem kell, de azért kézzel nyomkodjuk le erősen. Arasznyi rétegenként hintsünk rá a fűszerekből, kedvünk szerint mustármaggal, borssal, babérral, piros csöves paprikával és köménnyel ízesítsük. A zöldséget fedjük le a deszkával és nyomtassuk le súllyal. Öntsünk rá annyi sós vizet, amennyi bőven ellepi. A sós vízhez literenként 2 deka sót adjunk, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni. Egy hónapig meleg helyen érleljük, a keletkező habját szedjük le és a deszkát hetente mossuk át alaposan. Ha beért, fogyasztható nyersen vagy készíthetünk levest, főzeléket belőle. Hűvös helyen tartva tavaszig eláll. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||