Szeletben sült tarja (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Főétel, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Alufólia, Húsfélék, Zöldség, Hideg

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
80 dkg tarja 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tarját, csonttal együtt, ujjnyi vastagra szeleteltetjük a hentessel. Kissé megütögetjük és a hártyáit átvágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajban, oldalanként egy percig sütjük. Tepsibe tesszük, úgy, hogy a szeletek lehetőleg ne fedjék egymást. Mellédobáljuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, megszórjuk a köménymaggal, majd ráöntjük a sütőzsiradékot és egy deci vizet. A tepsit alufóliával lefedve, 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük, másfél órára. Ekkor a fóliát levéve, a hőfokot 180 fokra emelve a húst 20-25 perc alatt, süssük pirosra. Öt percenként locsoljuk meg a szaftjával.
Párolt káposzta és sült burgonya illik hozzá.
Hidegen, friss, puha kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.