Zöldbabsaláta paradicsommal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Saláták, Előételek, Főétel előtt, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Hétköznapi vacsora, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
5 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
2 evőkanál tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított és feldarabolt babot sóval, fokhagymával és babérlevéllel ízesített vízben roppanósra főzzük. Lecsepegtetve hagyjuk kihűlni. Az újhagymát, zöldjével együtt, vágjuk vékony karikára, a paradicsomot magozzuk ki és a húsát kockázzuk fel. A zöldségeket és a felaprított bazsalikomot tegyük tálba, majd forgassuk össze a kétféle olajból, az ecetből, sóból és borsból kevert öntettel. A szárazon megpirított tökmaggal meghintve tálaljuk.
Ha sajtot is kockázunk bele, könnyű nyári vacsorának is kiváló.