Karácsonyi omlós perec (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Advent, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 kávéskanál zöld ételfesték 0 ? ? ? ? ?
igény szerint koktélcseresznye 0 ? ? ? ? ?
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál mandula aroma 0 ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
20 adag margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet, a hideg vajat, a sót és a cukrot késes keverőben összedolgozzuk, majd a tolással és a mandulaaromával tésztává gyúrjuk. A tésztagombócot ketté osztjuk és az egyik felébe beledolgozzuk az ételfestéket. Hűtőben, mindkét tésztát, egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán a tésztákat fél centi vastagra nyújtjuk és ugyanilyen széles csíkokra vágjuk. A csíkokat kerekre sodorjuk és két-két különböző színű tésztát összesodrunk, majd pereccé tekerjük. Az egyik szélére egy cseresznyét teszünk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 175 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt megsütjük. Nem tűzforrón, de még melegen vegyük le a tepsiről.