Vörösboros káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál ribizli lekvár 251 0.2 0 61.6 0 0
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 fej lilakáposzta 32 1.7 0.2 5.7 2.5 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál vörösborecet ? ? ? ? ? ?
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kisült zsiradékot átöntjük egy serpenyőbe. Karamellizáljuk rajta a cukrot és ezen üvegesre pároljuk a félfőre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott, előzetesen besózott, vörös káposztát. Fedő alatt félpuhára pároljuk. Tört szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük és majdnem puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, apró kockára vágott almát és a ribizlidzsemet. Nagy lángon levét elforraljuk.