Tőkehalmáj pirítóson (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hidegkonyhai készítmények, Hétvégi ebéd, Buli, Macskajajra, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Halak, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 evőkanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 doboz tőkehalmáj olajban ? ? ? ? ? ?
8 szelet rozskenyér 256 8.1 0.9 53.6 6.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A konzerv olaját leöntjük és az olajjal egy decire kiegészítjük. A tojássárgáját a citromlével, a mustárral, sóval, borssal ízesítve elkeverjük, majd az olajat fokozatosan hozzáadva, majonézzé keverjük. Hozzáforgatjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprit, hagymát és az apróra tördelt májat. Hűtőben pihentetjük, majd a pirított rozskenyérrel tálaljuk.