Erdélyi miccs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1440 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hirtelen sült, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
50 dkg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
10 dkg marhafaggyú ? ? ? ? ? ?
50 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
50 dkg birkahús 308 16.9 26.4 0.3 0 70
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál római kömény 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
2 kávéskanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csontot öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Két evőkanál sóval, a citrom kicsavart levével és a félbevágott fokhagymával ízesítve főzzük 3 órát. Kihűlés után a levét szűrjük le. A húsokat kétszer daráljuk le, majd a finomra őrölt fűszerekkel és a húsalaplével gyúrjuk össze. Ez némi időt igénybe vehet, akár fél órát is. Tegyük hűtőbe és másnap formáljuk kolbászokká. Olajjal megkenve, grillrácson süssük pirosra.
Friss kenyérrel, muzsdéjjal és idényzöldségekkel tálaljuk.