Hortobágyi húsos palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Csirkéből Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre: Hortobágyi húsos palacsinta
Csirkepaprikás
Palacsinta alaptészta
Hortobágyi húsos palacsinta Készítsük el a palacsintákat. A csirkepaprikást csirkét készítsük el vagy langyosítsuk meg meg. A csirkehúst vegyük ki a levéből és csontozzuk ki. Vágjuk apróra és keverjük össze annyi szafttal, hogy ne legyen se túl száraz, de túl híg sem. A palacsinták közepére tegyünk 2 evőkanélnyit a vagdalékból. A palacsinta két szélét hajtsuk be, majd tekerjük fel. Tegyük a palacsintatekercseket tepsibe, a szaft felét öntsük rájuk és tálalás előtt tegyük pár percre meleg sütőbe, de ne pirítsuk meg, csak melegítsük. Tejföllel, zöldpaprika karkákkal tálaljuk. A maradék szaftot külön csészében tegyük az asztalra. Csirkepaprikás A csirkét tisztítás, megmosás után darabokra vágjuk. (Az aprólékot tegyük el a mélyhűtőbe vagy főzzük meg levesnek). A húsdarabokat megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után, finomra vágjuk, majd az apró kockákra vágott és kiolvasztott szalonnán üvegesre fonnyasztjuk. A húsdarabokat kissé lepirítjuk a hagymás zsíron, majd a lángról levéve belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 2 dl vizet és visszatesszük a lángra. Hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként, egy-két evőkanál forró vízzel pótoljuk. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd ráöntjük a húsra. Éppen csak összeforraljuk. Ajánlott körete galuska és uborkasaláta. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||