Basturma (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 0 perc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Pastrami vagy basturma száritott sonka karajból
• 2023.03.05.

• 6

1 egész sertéskarajsó2 tk barna cukor1 tk
fekete bors2 tk rózsabors2 tk zöldbors2 tk koriandermagA karajról eltávolítjuk a zsros részeket. Egy edénybe sót szórunk, amit összekevertünk
a barna cukorral, és beletesszük a húst, befedjük sóval
úgy mindenhol ellepje(ne sajnáljuk belőle a sót). Hütőbe tesszük 1 hétre. Mindenap leöntjük róla a keletkező folyadékot és átforgatjuk, újra sózzuk.Annyi órát áztatjuk vízben ahány napig pácoltuk a sóban. Szárazra töröljük. a füszereket mozsárban összetörjük vagy ledaráljuk.Kifözött pelenkába tesszük a húst és bedörzsöljük a fűszerekkel. a pelenkát becsomagoljuk és megkötözzük a húst, mint egy kötözött sonkát.
2 hétre hüvős szellős helyre akasztjuk, de ha nincs más a hütőszekrény is jó lesz.Vékonyra szeleteljük.