Sült töltött paprika (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Böjt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
60 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst megsózzuk és leöntjük térfogatának megfelelő mennyiségű vízzel, majd felforraljuk és a lángot lekapcsolva hagyjuk, hogy a vizet magába szívja. Közben az olajban a finomra vágott hagymát megpirítjuk és az apróra vágott gombát rádobva, addig kevergetjük erős lángon, amíg a levét elfövi, majd hűlni hagyjuk. A gombába keverjük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, a felkockázott mozzarellát és ízlés szerint fűszerezzük, majd összeforgatjuk a tojással és az előfőzött rizs felével. A kaliforniai paprikák harmadát levágjuk, az ereket, a magokat és a belső csumát kivágjuk, de a zöld szárát hagyjuk meg. A gombás masszával púposan töltsük meg a paprikákat. Az újhagymát vágjuk karikára, de a zöldjéből tegyünk el a díszítéshez, a leszelt paprikarészt kockázzuk fel és mindezeket keverjük össze a maradék rizzsel. Terítsük el kivajazott tepsiben és négy fészket képezve, ültessük bele a töltött paprikákat, öntsük le az alaplével és alufóliával szorosan lefedve, 170 fokos, előmelegített sütőben pároljuk fél órát. A fóliát vegyük le és a tejföl felét csurgassuk a paprikákra,majd a sütő hőfokát 180 fokra emelve süssük, még 15 percig. A paprikát körítsük a velesült rizzsel, leöntve a maradék tejföllel és meghintve a hagymazölddel, tálaljuk.