Tofu nyárs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Szabadban, Meleg nyári napokra, Főétel, Böjt, Sült, Grillsütő, Sós, Meleg, Zöldség, Gombafélék, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 maréknyi pörkölt, sós mogyoró 0 ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 doboz gombakonzerv 0 ? ? ? ? ?
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
20 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
30 dkg tofu 73 8.1 4.2 0.6 0.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tofut, a cukkinit nagyobb kockára, a pórét 2 ujjnyi darabokra vágjuk. A gombafejeket egészben hagyjuk. Az olajba belekeverjük a fűszereket és összeforgatjuk a hozzávalókkal. Időnként megkeverve 1 órát állni hagyjuk, majd lecsepegtetve váltakozva nyársra húzzuk. A megmaradt pácolajban, ha szükséges tegyünk még hozzá olajat, a finomra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd felöntjük a borral. Ha az alkohol elpárolgott belekeverjük a mogyorót és botmixerben krémesre keverjük, ízlésünk szerint ízesítsük a citrom levével és cukorral, óvatosan sózzuk, mert a mogyoró is sós. Behűtjük.
A tofunyársakat grillrácson, forgatva 10-12 perc alatt pirosra sütjük és a mártással és zöldsalátával tálaljuk.