Rakott mangold (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Móni A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hajón is elkészíthető Hozzávalók 4 személyre:
Az olaj felén megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a darált sertéshúst és kevergetve a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ízesítve félpuhára pároljuk. A mangold levelét levágjuk és forró sós vízben szinte csak megmártjuk és hagyjuk kihűlni. A szárakat ujjnyi darabokra vágva, úgyanebben a vízben roppanósra főzzük. Az olajjal kikenünk egy tepsit és a mangoldlevelekkel úgy béleljük ki, hogy túllógjon a szélén, de maradjon a tetejére is. A mangoldszárakat keverjük el 1 dl tejföllel, a csokor apróra vágott metélőhagymával és 5 dkg reszelt sajttal, majd terítsük a tepsibe. Kenjük rá a húsmasszát, melynek a tetejét borítsuk be a karikára vágott paradicsommal, majd borítsuk be a maradék levelekkel. A tejfölt kenjük a tetejére és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, ekkor szórjuk rá a többi reszelt sajtot és toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt megpirul. Tálalás előtt 10 percig pihentessük, majd kockára vágva, tejfölt kínálva mellé, adjuk asztalra. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||