Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
Gorgonzola
A gorgonzola egy halványsárga sajt, amiben zöld, nemes penész csíkok húzódnak, márvány mintaszerűen. Lágy és krémes állagú, különleges és karakteres ízzel. A „dolce” típusa édesebb, kevésbé erős és pikáns, állaga krémes, kenhető. A „piccante”, amelyben több a penészcsík, egy kicsivel pikánsabb, erősebb ízű, állaga szilárdabb, és mállékonyabb. Hogy jobban élvezhessük a dolce krémességét, legalább fél órával fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.
Mindkét fajtája válogatott, helyi tenyésztőktől származó, pasztörizált tejből készül, melyhez tejfermentumot és nemes penészt adnak. Ez utóbbinak köszönhető a karakteres erezet. A dolcét minimum 2, a piccantét pedig több, mint 3 hónapig érlelik.