Hamburgerzsemle (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: 

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy deci langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Majd a liszt közepébe mélyedést formázva beleütünk egy tojást, beleöntjük a felfutott élesztőt és a tejet, jól összegyúrjuk és hozzádolgozzuk az olvasztott, de csak langyos vajat és a sót. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Átgyúrjuk és nyolc gombócra osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 25 percig kelesztjük. A két evőkanál vízzel felvert tojással lekenjük és megszórjuk a szezámmaggal. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.