Cibere (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 5 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Adri
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Fűszerkeverékek, ízesítők 
Cimkék: Fűszerkeverékek, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Gabonafélék, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 szelet kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
1 kg búzakorpa 169 14.9 4.7 16.7 42.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Böjti levesek nélkülözhetetlen ízesítője. A cibere vagy más néven korpacibere. Az erdélyi konyha savanykás levesei és a csorbák szintén ezzel készülnek. Előállítása nem bonyolult, egyszer-egyszer érdemes kipróbálni a vele készült ételeket.
A korpát, 3 liter forrásban lévő vízzel leöntjük és jól átkeverve hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük nagyméretű befőttesüvegbe. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, bármilyen élesztős vagy kovászos kenyér jó. Az üveget fedjük le kistányérral és állítsuk napos helyre. Naponta szedjük le a tetejéről a keletkező habot. A napsütéstől függően 3-5 nap alatt elkészül. Szűrjük át textílián és hűtőben tároljuk. Itt is csak egy hétig áll el. A sűrűjéből tegyünk el, egy pohárnyit, a mélyhűtőbe. A következő alkalommal, a kenyér helyett, ezt tegyük a korpás léhez. Gyorsabban elkészül a cibere, mint kenyérrel. A levet különféle levesekhez vagy üdítő italként használhatjuk fel.