Vaníliás almaleves hidegen (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Buli, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Böjt, Főtt, Édes, Hideg, Tejtermékek, Gyümölcsök, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 db fahéj 0 0 0 0 0 0
60 dkg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borban a fahéjat, a szegfűszeget és a lereszelt citromhéjat, valamint, a kicsavart levét felfőzzük. 10 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az almát belereszeljük és összeforraljuk. Közben csipetnyi sóval ízesítjük. Végül a joghurttal és a vanília kivonattal felöntjük. Ízlés szerint édesítve, behűtve tálaljuk. Citromfűlevélkékkel díszítsük.