Jambalaya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Buli, Párolt, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Hidegvérűek, Gabonafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál Tabasco mártás ? ? ? ? ? ?
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
5 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
20 dkg szárazkolbász 274 16.3 22.9 0.3 0 100
25 dkg garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 szál metélőzeller ? ? ? ? ? ?
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a szárzellert apró kockára vágjuk. A kolbászt vékonyra szeleteljük.
A paradicsomot lecsepegtetjük és ezt is felkockázzuk. Az olaj felét felforrósítjuk, ebben a garnélát átforgatjuk és 2 percig sütjük. Majd lecsöpögtetve félretesszük. A serpenyőt kitöröljük és az olaj másik felét is felforrósítjuk, ebbe dobjuk a zöldségeket és kissé megpirítjuk, majd a kolbászt is beleforgatva átsütjük. Belekeverjük a rizs, jól átkeverjük felöntjük az alaplével, beleszórjuk a fűszereket és a paradicsomkockákat. nagy lángon felforraljuk, majd takarékon pároljuk, amíg a levét fel nem szívja, ez kb negyed óra. Ekkor húsvillával belekeverjük a félretett rákot és öt percig lefedve állni hagyjuk.
Azonnal tálaljuk.