Paella (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Buli, Szabadban, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
5 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi sáfrány 0 0 0 0 0 0
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
20 dkg szárazkolbász 274 16.3 22.9 0.3 0 100
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
80 dkg csirkeszárny 132 20.9 5.2 0.5 0 60
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csirkeszárnyakat három részre daraboljuk. A legvége mehet az alaplébe. A többit 2 evőkanál felhevített olajban barnulásig elősütjük. Leszűrjük az olajat, félretesszük, a húst sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk. A félretett olajban a hagymákat és a paprikát átpirítjuk, hozzákeverjük a vékonyra szelt kolbászt és ha szint váltott, rászórjuk a rizst, jól átkeverjük. Némi pirítás után ráöntjük a felkockázott paradicsomot, a levével együtt, jöhet az alaplé és a csirkedarabok. Átkeverés után, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve takarékon puhára pároljuk. A maradék olajon a garnélát átpirítjuk és az étel tetejére szórjuk. Fedő alatt hagyjuk pihenni öt percig és tálaljuk.
Ezt az ételt, a spanyolok, egy erre készült edényben készítik, a nevét is erről kapta. Számunkra talán az öntött vaslábas felel meg legjobban.
A recept autentikus, de ahány ház annyi szokás, szinte falvanként másként készítik.