Kalocsai paprikás beigli (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Öcsi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Buli, Karácsony, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Bejgli tészta 4 rúdhoz
Kalocsai paprikás beigli
Bejgli tészta 4 rúdhoz A tésztát lehetőleg előző este készítsük el. A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük. A tésztát a jégszekrényből kivéve lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek. A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra. Vágatlanul egy hétig friss marad, ha alufóliába tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll. Kalocsai paprikás beigli A cukrot és az édes pirospaprikát összekeverjük, majd egyenletesen a kinyújtott beiglitésztára szórjuk. Az olvasztott, de nem meleg zsírral meglocsoljuk és feltekerjük. Feltétlenül jó minőségű, édes paprikát használjunk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||