Hargitai sertésborda (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Emese A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és félretesszük. A karajt 4 szeletre vágjuk és a szélét bevagdosva, kissé kiverjük, megsózzuk, majd a szalonnazsírban, fehéredésig sütjük. Tálra tesszük és hagyjuk kihűlni. A megmaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát és a felét, a pörccel együtt nagy lábosba tesszük. A másik felében a darált lapockát, sózva, borsozva, a majoránnával fűszerezve, előpároljuk. A kiterített káposzta levelekre fektetjük a hússzeleteket, ráhalmozzuk a darált húst és a tetejére terítjük a felszeletelt kolbászt. Behajtjuk a leveleket és batyuvá formálva zsineggel átkötjük. A káposztát rövidebbre vágva, szükség esetén kimosva a szalonnás keverékbe forgatjuk és a batyukat beleágyazzuk. Kevés vizet aláöntve, lassú tűzön megpároljuk. Ha megpuhult, a batyukat kivesszük, az aprókáposztába keverjük a finomra vágott kaporral és liszttel elkevert tejfölt. Pár perc alatt összeforraljuk. A káposztát tálba tesszük, a tetejére helyezzük a húsos csomagokat, kaporszálakkal díszítjük. Tálkában tejfölt adhatunk hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||